Naleśniki nie każdy potrafi smażyć więc dzisiaj pokażę Wam
inną wersję naleśnika, którą zrobicie w piekarniku i wyjdzie Wam bez większego
problemu. Ciekawi tego przepisu na pyszne śniadanie ? W takim razie czytajcie
dalej.
SKŁADNIKI/ 2 PORCJE
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- mała szczypta soli
- masło
- 1 jabłko
- szczypta cynamonu
- cukier puder
WYKONANIE:
Jajka ogrzać (np.
włożyć można do garnka z ciepłą wodą) lub wyjąć wcześniej z lodówki . Mleko
delikatnie podgrzać lub ogrzać w
temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C, w środku
piekarnika nagrzać również naczynie żaroodporne lub formę na tartę. Sklarować 4
łyżki masła , jabłka obrać i pokroić na plasterki. Do blendera wbić jajka,
dodać mleko, mąkę, cukier waniliowy i sól. Mieszankę składników zblendować
krótko na jednolitą masę. Wysunąć rozgrzane naczynie z piekarnika i wlać 2
łyżki sklarowanego masła, następnie wlać pomału zmiksowane składniki. Rozłożyć
jabłka i zamknąć piekarnik Piec bez przykrycia przez ok. 20 minut aż omlet
urośnie i będzie zarumieniony. Po wyjęciu naleśnika z piekarnika posypać
cynamonem. Można podawać z resztą
sklarowanego masła i cukrem pudrem.
Smacznego!
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSmakują równie pysznie jak wyglądają;)
UsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować czegoś nowego ;)
UsuńNa pewno spróbuję bo wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńPolecam bo to zawsze dla odmiany coś innego ;)
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuń