To już ostatni kulinarny wpis w ramach blogmasa i dzisiaj
chciałabym, aby było pysznie i abyście mieli jeszcze szansę wykorzystać ten
przepis na świątecznym stole ;) Jeśli
szukacie troszkę innej propozycji
ciasta - zapraszam dalej.
SKŁADNIKI:
SPÓD BROWNIE
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 małe jajka
- 100 g cukru
- 70 g mąki
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA KAJMAKOWA
- 1 i 1/2 łyżki stołowej żelatyny spożywczej (nie - fix)
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30(schłodzonej)
- ok. 450 - 500 g kajmaku z puszki
DEKORACJA
- 100 g orzechów
- kilka krówek
- 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD BROWNIE
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
- Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i - cały czas mieszając - roztopić na małym ogniu, zdjąć z ognia.
- W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
- Dodać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i jeszcze raz zmiksować na jednolite ciasto.
- Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
MASA KAJMAKOWA
Do większej miski wlać 4 łyżki wrzącej wody, wsypać żelatynę
i rozpuścić, co chwilę mieszając. Ostudzić. Mascarpone i śmietankę ubijać razem
mikserem przez ok. 2 minuty na puszystą i gęstą masę. Dodać 2/3 kajmaku z
puszki i ubijać jeszcze przez ok. 30 sekund .Dodawać po łyżce ubitej masy do
ostudzonej, ale jeszcze płynnej żelatyny, za każdym razem mieszając rózgą lub
łyżką. Po połączeniu wszystkich składników wyłożyć masę na ostudzony spód
brownie.
DEKORACJA
Na wierzch wysypać posiekane orzechy oraz pokrojone na
kawałeczki krówki. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej
na całą noc. W międzyczasie lub przed podaniem (jak nam wygodniej) polać deser
resztą kajmaku (podgrzać go w rondelku z łyżką mleka) oraz roztopioną z olejem
czekoladą.
Co myślicie o takiej
propozycji ciasta? Jakie ciasta pojawią się u Was na święta?
Uwielbiam sernik 😍
OdpowiedzUsuńSernik to zawsze najlepszy wybór!:)
UsuńSernik to moje ulubione ciasto. Kajmakowy uwielbiam choć jadłam zaledwie tylko kilka razy
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że kajmakowy sernik jest znacznie słodszy ale i tak dalej jest pyszny ;)
UsuńMoże skorzystam z Twojego przepisu i zrobię kajmakowy sernik :)
OdpowiedzUsuńJeśli uwielbiasz słodkości to wypróbuj koniecznie ;)
UsuńMmmm, pochłonęłabym go całego :)
OdpowiedzUsuń