czwartek, 19 grudnia 2019

★ BLOGMAS DZIEŃ 19 ★ Pyszny kajmakowy sernik na spodzie brownie


To już ostatni kulinarny wpis w ramach blogmasa i dzisiaj chciałabym, aby było pysznie i abyście mieli jeszcze szansę wykorzystać ten przepis na świątecznym stole ;)  Jeśli szukacie troszkę innej  propozycji ciasta  - zapraszam dalej.



SKŁADNIKI:


SPÓD BROWNIE

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 małe jajka
  • 100 g cukru
  • 70 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA KAJMAKOWA

  • 1 i 1/2 łyżki stołowej żelatyny spożywczej (nie - fix)
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30(schłodzonej)
  • ok.  450 - 500 g kajmaku z puszki


DEKORACJA

  • 100 g orzechów
  • kilka krówek
  • 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:


SPÓD BR​OWNIE


  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. 
  • Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i - cały czas mieszając - roztopić na małym ogniu, zdjąć z ognia. 
  • W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. 
  • Dodać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i jeszcze raz  zmiksować na jednolite ciasto. 
  • Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. 
  • Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.


MASA KAJMAKOWA

Do większej miski wlać 4 łyżki wrzącej wody, wsypać żelatynę i rozpuścić, co chwilę mieszając. Ostudzić. Mascarpone i śmietankę ubijać razem mikserem przez ok. 2 minuty na puszystą i gęstą masę. Dodać 2/3 kajmaku z puszki i ubijać jeszcze przez ok. 30 sekund .Dodawać po łyżce ubitej masy do ostudzonej, ale jeszcze płynnej żelatyny, za każdym razem mieszając rózgą lub łyżką. Po połączeniu wszystkich składników wyłożyć masę na ostudzony spód brownie.

DEKORACJA
Na wierzch wysypać posiekane orzechy oraz pokrojone na kawałeczki krówki. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. W międzyczasie lub przed podaniem (jak nam wygodniej) polać deser resztą kajmaku (podgrzać go w rondelku z łyżką mleka) oraz roztopioną z olejem czekoladą.

 Co myślicie o takiej propozycji ciasta? Jakie ciasta pojawią się u Was na święta?

7 komentarzy:

  1. Sernik to moje ulubione ciasto. Kajmakowy uwielbiam choć jadłam zaledwie tylko kilka razy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba przyznać, że kajmakowy sernik jest znacznie słodszy ale i tak dalej jest pyszny ;)

      Usuń
  2. Może skorzystam z Twojego przepisu i zrobię kajmakowy sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uwielbiasz słodkości to wypróbuj koniecznie ;)

      Usuń