Od tego roku postanowiłam, że przynajmniej raz w miesiącu
wrzucę Wam tu jakiś pomysł na dobre
śniadanie, przepis na ciasto czy też szybki obiad. Dzisiaj więc przychodzę do Was z szybkim,
łatwym, smacznym, ale również pożywnym
śniadaniem. Dzisiaj pokażę Wam dwa pomysły na smaczne śniadanie.
Płatki ryżowe z owocami
Płatki ryżowe są smaczne i zdrowe, a jednocześnie są
lekkostrawne oraz bogate w żelazo i wapń. Nie zawierają przy tym glutenu, mogą
być więc bezpiecznie spożywane także przez alergików, małe dzieci oraz osoby
chorujące na celiakię. Są szczególnie polecanym składnikiem diety
odchudzającej, gdyż są lekkie i sycące. Stanowią doskonałą bazę dla zdrowych i
pożywnych śniadań oraz mogą być wykorzystywane także do zagęszczania zup i sosów,
są bowiem znacznie zdrowsze niż tradycyjna mąka.
Ryżowe płatki są produktem bogatym w żelazo, dzięki czemu
ich regularne jedzenie pomaga w stopniowym uzupełnianiu niedoborów tego cennego
pierwiastka. Po płatki ryżowe powinny więc sięgać osoby, których codzienna
dieta jest uboga w żelazo oraz osoby chorujące na anemię. Jeśli na co dzień
pijemy duże ilości kawy, płatki ryżowe także pomogą nam uzupełnić braki żelaza,
które kawa wypłukuje z naszego organizmu.
100g płatków gotujecie w 150 ml mleka, cały czas mieszając.
Na koniec już w miseczce dodajecie owoce i śniadanie gotowe.
Szakszuka
Druga propozycja to bardzo popularna w ostatnim czasie
szakszuka. Zawsze preferowałam szakszukę
w wersję sothe, ale w ramach urozmaicenia wpadłam na coś równie pysznego.
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 150 g pieczarek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 100 g sera feta
- oliwki
Na patelni na oliwie podsmażyć starty czosnek. Dodać
pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć przez ok. 5 minut, aż odparują i będą
zrumienione. W międzyczasie doprawić je solą, pod koniec dodać pomidory z
puszki, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, wymieszać i gotować ok. 7
minut na dużym ogniu aż pomidory odparują. Wbić jajka i gotować aż białka będą
ścięte, ale żółtka będą jeszcze miękkie lub płynne (jak lubimy), przez ok. 3 -
4 minuty. Posypać pokrojoną fetą i oliwkami.
Mam nadzieję że moje propozycje śniadań przypadną Wam do
gustu i będę smakowały. Dajcie też znać, czy korzystałyście z któregoś z moich
przepisów, który opublikowała na blogu.
INNE POSTY Z TEJ KATEGORII :
U mnie zawsze jakieś płatki jak kasza. Zwłaszcza owsianka jest fajna, bo można tylko zalać wodą na noc i już rano gotowe :)
OdpowiedzUsuńOwsiankę też często zajadam bo to jedno z najszybszych śniadań;)
UsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie musi być pyszne 😁
UsuńU mnie sniadanie na wynos i w pracy jem :)
OdpowiedzUsuńCo najczęściej jesz w takich śniadaniach na wynos? Chętnie się zainspiruje ;)
UsuńPłatki ryżowe z owocami zdecydowanie bardziej do mnie przemawiają :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Widzę , że mamy tutaj fankę słodkich śniadań;)
UsuńO Szakszuka słyszę pierwszy raz :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że możesz poznać tutaj coś nowego ;)
UsuńOstatnio robiłam szakszukę ze szpinakiem i ciecierzycą z curry ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi świetnie 😉 może też wypróbuję taką wersję 😊
UsuńSzakszuka zdecydowanie nie jest dla leniwych :)
OdpowiedzUsuńPowiedzmy, że to dla leniwych którzy mają lepszy dzień ;)
Usuń