czwartek, 2 maja 2019

SZYBKI SPOSÓB NA OBIAD ZE SZPARAGAMI W ROLI GŁÓWNEJ


Przyszła pora na lekką odskocznię od tematów kosmetycznych - dzisiaj pokażę Wam szybki i łatwy przepis na obiad ze szparagami w roli głównej. Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Szparagi zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i wspomagają kobiety karmiące piersią. Są uważane za składnik zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Szukacie pomysłu na obiad? Jeśli tak - koniecznie zostańcie do końca. .


SKŁADNIKI/ 1 porcja


  • 1 pęczek szparagów (zielonych lub białych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 3 plasterki szynki suszonej (serrano lub parmeńskiej)
  • kilka liści bazylii
  • parmezan

Ja użyłam gotowego pesto kupionego w Lidlu ale możecie również takie pesto wykonać sami.
pesto bazyliowe
  • 1/3 ząbka czosnku, 
  • garść liści bazylii, 
  • 3 łyżki oliwy extra vergine, 
  • 2 łyżki wody, sól, pieprz (wszystko zmiksowane w rozdrabniaczu).



PRZYGOTOWANIE :
Szparagi umyć, odłamać twarde końce, duże główki przekroić wzdłuż. Obieraczką do warzyw obrać grubsze końce szparagów, mniej więcej do 1/3 długości. Tak przygotowane szparagi pokroić na cienkie plasterki (wstążki) za pomocą obieraczki.
Na patelni podgrzać oliwę, dodać starty na tarce czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę i podsmażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 1-2 minuty. Dodać masło, włożyć szparagi i - delikatnie mieszając co chwilę - smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na koniec dodać liście bazylii, połowę pesto i wymieszać, wyłożyć na półmisek, posypać tartym parmezanem i skropić resztą pesto (jeśli wolicie możecie dodać makaron typu wstążki- tak jak ja lub podać z opieczoną ciabattą).




Lubicie szparagi? Macie swoje ulubione dania z tym składnikiem w roli głównej?




6 komentarzy:

  1. JAkoś tak nie umiem sie przekonać do szparagów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto próbować bo są dobre i zdrowe ;) Ale wiadomo każdy lubi coś innego ;)

      Usuń
  2. Raz jadłam szparagi, ale mi nie podeszły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy lubi inny smak ale może jeszcze kiedyś spróbujesz i Ci posmakują;)

      Usuń
  3. Coraz bardziej przekonuję się do szparagów, a w takiej wersji chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie bo jest pyszne ;) A w dodatku szybkie w przygotowaniu;)

      Usuń