Przyszła pora na lekką odskocznię od tematów kosmetycznych -
dzisiaj pokażę Wam szybki i łatwy przepis na obiad ze szparagami w roli
głównej. Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Są skarbnicą witamin i
składników mineralnych. Szparagi zapobiegają powstawaniu nowotworów,
odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i wspomagają kobiety karmiące piersią.
Są uważane za składnik zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. Ponadto
szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Szukacie pomysłu na obiad?
Jeśli tak - koniecznie zostańcie do końca. .
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 1 pęczek szparagów (zielonych lub białych)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła
- 3 plasterki szynki suszonej (serrano lub parmeńskiej)
- kilka liści bazylii
- parmezan
Ja użyłam gotowego pesto kupionego w Lidlu ale możecie również takie pesto wykonać sami.
pesto bazyliowe:
- 1/3 ząbka czosnku,
- garść liści bazylii,
- 3 łyżki oliwy extra vergine,
- 2 łyżki wody, sól, pieprz (wszystko zmiksowane w rozdrabniaczu).
PRZYGOTOWANIE :
Szparagi umyć, odłamać twarde końce, duże główki przekroić
wzdłuż. Obieraczką do warzyw obrać grubsze końce szparagów, mniej więcej do 1/3
długości. Tak przygotowane szparagi pokroić na cienkie plasterki (wstążki) za
pomocą obieraczki.
Na patelni podgrzać oliwę, dodać starty na tarce czosnek i
chwilę podsmażyć. Dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę i podsmażyć, co chwilę
mieszając, przez ok. 1-2 minuty. Dodać masło, włożyć szparagi i - delikatnie
mieszając co chwilę - smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą i świeżo
zmielonym pieprzem.
Na koniec dodać liście bazylii, połowę pesto i wymieszać,
wyłożyć na półmisek, posypać tartym parmezanem i skropić resztą pesto (jeśli
wolicie możecie dodać makaron typu wstążki- tak jak ja lub podać z opieczoną ciabattą).
Lubicie szparagi? Macie swoje ulubione dania z tym
składnikiem w roli głównej?
JAkoś tak nie umiem sie przekonać do szparagów :(
OdpowiedzUsuńWarto próbować bo są dobre i zdrowe ;) Ale wiadomo każdy lubi coś innego ;)
UsuńRaz jadłam szparagi, ale mi nie podeszły.
OdpowiedzUsuńKażdy lubi inny smak ale może jeszcze kiedyś spróbujesz i Ci posmakują;)
UsuńCoraz bardziej przekonuję się do szparagów, a w takiej wersji chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie bo jest pyszne ;) A w dodatku szybkie w przygotowaniu;)
Usuń