Czas imprez przed nami - lada moment mamy Andrzejki,
Sylwester też tuż tuż. Jest to odpowiedni moment, aby pomyśleć o jakiś przyjemnych przekąskach.
Przyjemnych, czyli smacznych, nieskomplikowanych, a przy tym wygodnych w
jedzeniu. Przekąski to zdecydowany niezbędnik każdej imprezy. Potrawy
te mogą być nieskomplikowane i proste w przygotowaniu, a jednocześnie pięknie podane. Możemy postawić także na
przekąski bardziej pracochłonne. Wszystko zależy od tego, ile czasu możemy i
chcemy poświęcić na przygotowanie.
Najważniejsze jest, aby nasz poczęstunek zachwycał zarówno pięknym wyglądem,
jak i wspaniałym smakiem. Jeśli szukacie czegoś smacznego na imprezkę to
zapraszam na kilka moich smakowitych propozycji.
Najprostszym i najmniej czasochłonnym sposobem na przekąski
jest wyłożenie różnych składników w formie „na jeden kęs” na talerzach bądź
deskach. Mogą to być wędliny (tj. szynki, kabanosy, salami, kiełbaski, itp.),
warzywa (np pomidorki, ogórki korniszone, oliwki, papryczki, itp.), sery (np.
camembert, kuleczki mozzarelli, oscypki, żółte sery, itp).
Jeśli jesteśmy w temacie
szybkich, ale efektownych przekąsek - polecam Wam krakersy z dodatkami.
Wersja I: krakersy, serek philadelfia orginal , łosoś, pietruszka
Wersja II : krakersy, camembert, żurawina
Wersja III : serek pfiladelfia orginal, suszone pomidory
ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ I SEREM
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- plasterki ulubionej szynki
- plasterki lub tarty ulubiony ser (np. mozzarella)
- ketchup
- opcjonalnie: świeże lub suszone zioła
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Smarujemy ketchupem
i układamy na nim szynkę i ser (na całej powierzchni). W tym momencie możemy
posypać wszystko świeżymi lub suszonymi ziołami. Zwijamy ciasno w rulon
(szerszy bok ciasta). Następnie ostrym nożem kroimy ciasto na ślimaczki –
kawałki około 2 centymetrowe. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, farszem do góry.Piekarnik rozgrzewamy do około 240 stopni, wkładamy nasze
ślimaczki z szynką i serem na około 15-20 minut (powinny ładnie urosnąć i się
zrumienić). Gorące ślimaczki podajemy z dowolnymi sosami.
KURCZAK CRUNCHY to
najbardziej czasochłonna przekąska z mojej listy, ale smakuje przepysznie!
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 1 jajko
- pół szklanki mąki
- szklanka płatków kukurydzianych z miodem
- szczypta soli
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
Kurczaka oczyszczamy z błonek. Kroimy na mniejsze kawałki i
lekko rozbijamy. Wkładamy do miski. Dodajemy musztardę francuską, sól, pieprz,
mielony czosnek i paprykę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na
minimum godzinę.
Teraz potrzebujemy 3 misek. W jednej rozbijamy jajko z
odrobiną wody, w drugiej wsypujemy mąkę, a w trzeciej kruszymy płatki
kukurydziane z miodem. Następnie wyciągamy nasze kurczaki z lodówki obtaczamy w
mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach, tworząc pyszną chrupiącą skórkę. Kurczaki Crunchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 40 minut
(jeśli mniejsze kawałki kurczaka to krócej). Wyciągamy i podajemy tą pyszną
przekąskę np. z domowym sosem czosnkowym.
Składniki :
- 3 duże placki tortilli pszennej
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- 150 g (ok. 1/3 puszki) kukurydzy
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- opcjonalnie: 9 (ok. 300 g) marynowanych ostrych papryczek
- 150 g tartej mozzarelli
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
Przygotowanie :
Tuńczyka nieco odsączyć z oliwy, włożyć do miski, dodać odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek, posiekane ostre papryczki, starty ser, majonez i musztardę.Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Rozsmarować na 3 tortillach, zwinąć w roladkę i pokroić na ok. 2 - 3 cm kawałki. Ułożyć na półmisku i udekorować natką, oliwkami lub pomidorkami koktajlowymi.
Wszystkie te przekąski świetnie wpisują się w imprezowy
nastrój i są po prostu pyszne! Mam nadzieję, że coś Was zainspirowało i Wasi
goście będą zadowoleni! Na koniec pozostaje mi
życzyć Wam udanej imprezy i zachwytu w oczach gości.
Lubię przekąski bazujące na cieście francuskim :)
OdpowiedzUsuńSuper ! Ciasto francuskie jest idealne do wszystkiego zarówno słodkie jak i słone przekąski są smaczne;)
UsuńFajne propozycje. Podoba mi sie pomysł ze śliniaczkami. Postaram sie go wykorzystac przy kolejnej wizycie gości :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zachęciłam Cię tymi przepisami do wypróbowania czegoś nowego ;)
UsuńW jednej chwili zgłodniałam <3
OdpowiedzUsuńPatrząc na te przekąski idzie zgłodnieć;)
UsuńCiekawe propozycje na szybkie przekąski :) Bardzo możliwe, że na jakieś się skuszę :)
OdpowiedzUsuńCzasem tylko na takie szybkie przekąski jest czas, kiedy imprezka wypada na ostatnią chwilę ;)
UsuńRoladki z tortilli kiedyś robiłam :) u nas popularne jeszcze koreczki, też takie na raz ;D
OdpowiedzUsuńKoreczki są bardzo popularne i u nas ;)
Usuń