środa, 14 lutego 2018

Walentynkowy tort czekoladowy z musem z białej czekolady i malinami

Nie bez przyczyny nasze babcie prawiły – przez żołądek do serca. Wiedziały, że pyszny posiłek wpływa na libido. Stąd potwierdzone później obserwacje na temat lubczyku, maku czy pietruszki. Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na pyszny  walentynkowy tort czekoladowy z musem z białej czekolady. Nie ma co ukrywać - jest przepyszny, delikatny a jednocześnie mocno bogaty w smaku. Spód czekoladowy w stylu brownie, do tego delikatny mus z białej czekolady i maliny. Polecam dla wszystkich łasuchów.


Forma: okrągła 21-23 cm
Składniki
Spód:
  • 110 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120ml maślanki
  • 60ml oleju roślinnego
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 120ml świeżo zaparzonej, gorącej kawy

Mus z białej czekolady:
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 700 ml śmietanki 36 %
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 250 g świeżych malin lub innych owoców, cukier puder do posypania


Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, kakao, proszek sodę i sól. W drugiej misce roztrzep jajko, dodaj olej i maślankę oraz wanilię. Wszystko dokładnie połącz, lekko ubijając. Na koniec dolej gorącą kawę. Mokre składniki wlewaj do suchych, cały czas mieszając, aż składniki dokładnie się połączą. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę, wysmaruj masłem, na dno wyłóż papier do pieczenia, boki oprósz mąką. Wlej ciasto do formy i piecz ok 30 minut. Ciasto jest gotowe, gdy góra po dotknięciu palcem będzie sprężysta. Wyjmij z piekarnika, ostrym nożem oddziel ciasto od formy, zdejmij obręcz. Kawałek papieru do pieczenia oprósz cukrem pudrem i przełóż na niego ciepły placek do góry dnem. Delikatnie zdejmij papier do pieczenia z dołu ciasta. Dłońmi przyciśnij lekko placek, żeby się wyrównał. Zostaw do wystygnięcia.

Mus z białej czekolady:
W garnuszku podgrzej 100 ml śmietanki, resztę dobrze schłódź w lodówce. Do podgrzanej śmietanki dodaj połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej lekko w mikrofalówce lub rondelku, do jej rozpuszczenia. Żelatynę dodaj po odrobinie do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Pozostałą kremówkę ubij na wysokich obrotach, za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i jeszcze chwilę ubijaj. Na paterze ułóż blat ciasta, załóż obręcz od tortownicy, najlepiej posmarowaną masłem. Ubitą śmietanę delikatnie wymieszaj z przestygniętą białą czekoladą, aż wszystko dokładnie się połączy (najlepiej robić to partiami). Wylej masę na spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki, aż całkowicie zastygnie, najlepiej kilka godzin. Z gotowego ciasta zdejmij obręcz, szybkim ruchem odseparowując ją od ciasta z pomocą cienkiego, długiego, ostrego noża. Przed podaniem ułóż na cieście maliny i posyp cukrem pudrem.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz