Forma: okrągła 21-23 cm
Składniki
Spód:
- 110 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 30 g gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 120ml maślanki
- 60ml oleju roślinnego
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 120ml świeżo zaparzonej, gorącej kawy
Mus z białej czekolady:
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 700 ml śmietanki 36 %
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: 250 g świeżych malin lub innych owoców, cukier
puder do posypania
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki
– mąkę, cukier, kakao, proszek sodę i sól. W drugiej misce roztrzep jajko,
dodaj olej i maślankę oraz wanilię. Wszystko dokładnie połącz, lekko ubijając.
Na koniec dolej gorącą kawę. Mokre składniki wlewaj do suchych, cały czas
mieszając, aż składniki dokładnie się połączą. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotuj formę, wysmaruj masłem, na dno wyłóż papier do pieczenia, boki oprósz
mąką. Wlej ciasto do formy i piecz ok 30 minut. Ciasto jest gotowe, gdy góra po
dotknięciu palcem będzie sprężysta. Wyjmij z piekarnika, ostrym nożem oddziel
ciasto od formy, zdejmij obręcz. Kawałek papieru do pieczenia oprósz cukrem
pudrem i przełóż na niego ciepły placek do góry dnem. Delikatnie zdejmij papier
do pieczenia z dołu ciasta. Dłońmi przyciśnij lekko placek, żeby się wyrównał.
Zostaw do wystygnięcia.
Mus z białej czekolady:
W garnuszku podgrzej 100 ml śmietanki, resztę dobrze schłódź
w lodówce. Do podgrzanej śmietanki dodaj połamaną w kostki czekoladę i dokładnie
wymieszaj do rozpuszczenia. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, gdy
napęcznieje podgrzej lekko w mikrofalówce lub rondelku, do jej rozpuszczenia.
Żelatynę dodaj po odrobinie do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj.
Odstaw do przestygnięcia. Pozostałą kremówkę ubij na wysokich obrotach, za
pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier
puder i jeszcze chwilę ubijaj. Na paterze ułóż blat ciasta, załóż obręcz od
tortownicy, najlepiej posmarowaną masłem. Ubitą śmietanę delikatnie wymieszaj z
przestygniętą białą czekoladą, aż wszystko dokładnie się połączy (najlepiej
robić to partiami). Wylej masę na spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki, aż
całkowicie zastygnie, najlepiej kilka godzin. Z gotowego ciasta zdejmij obręcz,
szybkim ruchem odseparowując ją od ciasta z pomocą cienkiego, długiego, ostrego
noża. Przed podaniem ułóż na cieście maliny i posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz