Zima to czas, kiedy zdecydowanie więcej czasu spędzam w
domu. To wszystko skutkuje, że zaczęłam więcej eksperymentować z jedzeniem. Z
tej okazji mam dla Was pyszny przepis na smaczny obiad, który jest nie tylko smaczny, ale i szybko możemy go zrobić. Szukacie dobrego i
szybkiego przepisu na dzisiejszy obiad? To koniecznie zajrzyjcie niżej, gdzie
znajdziecie przepis na fileta z kurczaka w serowej panierce z pomidorami i
mozzarellą.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
1 podwójna pierś kurczaka
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra vergine
2/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki tartego parmezanu lub sera podpuszczkowego
2 większe pomidory
1 mała czerwona cebula
60 g tartego miękkiego sera (np. mozzarelli)
świeże zioła np. bazylia, tymianek
1 duża cukinia
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Rozdzielić filety
kurczaka na 2 pojedyncze piersi. Każdy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze
filety i rozbić tłuczkiem w najgrubszej części na taką samą grubość . Doprawić piersi solą, pieprzem i
posmarować roztopionym masłem wymieszanym z oliwą, następnie obtoczyć w
mieszance tartej bułki i tartego parmezanu lub sera podpuszczkowego. Piersi
układamy na blaszce do pieczenia
wysmarowanej oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę
odsączyć z nadmiaru soku i wymieszać z
drobno posiekaną czerwoną cebulą.
Piekarnik przełączyć na funkcję grilla (jeśli nie mamy
takiej funkcji podnieść temp. do 240 st. C), na filetach położyć salsę
pomidorową i tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5
minut. Posypać świeżymi ziołami. Podawać na tagliatelle z cukinii.
Cukinię pokroić obieraczką i wrzucić na 1/2 minuty na
wrzątek, odcedzić, doprawić łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.
WSKAZÓWKI:
Zamiast bułki tartej można użyć również mielonych migdałów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz