niedziela, 9 grudnia 2018

BLOGMAS#9 / PYSZNY POMYSŁ NA NIEDZIELNY OBIAD



Zima to czas, kiedy zdecydowanie więcej czasu spędzam w domu. To wszystko skutkuje, że zaczęłam więcej eksperymentować z jedzeniem. Z tej okazji mam dla Was pyszny przepis na smaczny obiad, który jest  nie tylko smaczny, ale  i szybko możemy go zrobić. Szukacie dobrego i szybkiego przepisu na dzisiejszy obiad? To koniecznie zajrzyjcie niżej, gdzie znajdziecie przepis na fileta z kurczaka w serowej panierce z pomidorami i mozzarellą.



SKŁADNIKI NA  4 PORCJE:
1 podwójna pierś kurczaka
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra vergine
2/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki tartego parmezanu lub sera podpuszczkowego
2 większe pomidory
1 mała czerwona cebula
60 g tartego miękkiego sera (np. mozzarelli)
świeże zioła np. bazylia, tymianek
1 duża cukinia

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Rozdzielić filety kurczaka na 2 pojedyncze piersi. Każdy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze filety i rozbić tłuczkiem w najgrubszej części na taką samą grubość . Doprawić  piersi solą, pieprzem i posmarować roztopionym masłem wymieszanym z oliwą, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu lub sera podpuszczkowego. Piersi układamy  na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy  przez 15 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę odsączyć z nadmiaru soku i  wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
Piekarnik przełączyć na funkcję grilla (jeśli nie mamy takiej funkcji podnieść temp. do 240 st. C), na filetach położyć salsę pomidorową i tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżymi ziołami. Podawać na tagliatelle z cukinii.
Cukinię pokroić obieraczką i wrzucić na 1/2 minuty na wrzątek, odcedzić, doprawić łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.

WSKAZÓWKI:
Zamiast bułki tartej można użyć  również mielonych migdałów.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz