poniedziałek, 29 lipca 2019

DUTCH BABY z jabłkami czyli naleśniki podane inaczej


Naleśniki nie każdy potrafi smażyć więc dzisiaj pokażę Wam inną wersję naleśnika, którą zrobicie w piekarniku i wyjdzie Wam bez większego problemu. Ciekawi tego przepisu na pyszne śniadanie ? W takim razie czytajcie dalej.


 SKŁADNIKI/ 2 PORCJE

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mała szczypta soli
  • masło
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder  

WYKONANIE:


 Jajka ogrzać (np. włożyć można do garnka z ciepłą wodą) lub wyjąć wcześniej z lodówki . Mleko delikatnie podgrzać lub ogrzać  w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C, w środku piekarnika nagrzać również naczynie żaroodporne lub formę na tartę. Sklarować 4 łyżki masła , jabłka obrać i pokroić na plasterki. Do blendera wbić jajka, dodać mleko, mąkę, cukier waniliowy i sól. Mieszankę składników zblendować krótko na jednolitą masę. Wysunąć rozgrzane naczynie z piekarnika i wlać 2 łyżki sklarowanego masła, następnie wlać pomału zmiksowane składniki. Rozłożyć jabłka i zamknąć piekarnik Piec bez przykrycia przez ok. 20 minut aż omlet urośnie i będzie zarumieniony. Po wyjęciu naleśnika z piekarnika posypać cynamonem. Można podawać z  resztą sklarowanego masła i cukrem pudrem.



Smacznego!

7 komentarzy: