Czas na kolejny słodki przepis. Dzisiaj na ekranie tort
bezowy z serkiem mascarpone, owocami i karmelem. Połączenie słodkiej i
chrupkiej bezy z kwaskowatymi owocami gwarantuje niezapomniany smak. Trudno się
oderwać!
Beza nie należy do najtrudniejszych w wykonaniu, cała jednak
sztuka polega na jej pieczeniu. To moja pierwsza beza w życiu, ale przyznam
nieskromnie, że wyszła przepyszna.
Składniki na bezę:
▪6 większych lub 7
mniejszych jajek
▪1 szklanka cukru
▪1 łyżeczka octu
▪1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
▪szczypta soli
Nadzienie:
▪2 śmietany 30%
▪serek mascarpone
▪6 bananów średniej wielkości
Dodatkowo do dekoracji:
▪winogrona
▪maliny lub truskawki
▪borówki
▪masa karmelowa
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo
dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, ocet i
szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia, formując 2 blaty, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 200
stopni i piecz przez 15 minut, po tym czasie zmniejsz na 180 stopni i piecz przez 80
minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do
całkowitego wystygnięcia.
Krem:
Aby przygotować krem - ubij śmietankę, dodaj mascarpone.
Następnie pokrój banany w drobną kostkę i wrzuć do kremu, mieszając wszystko
szpatułką.
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi
owocami i karmelem.
Uwierzcie mi, że musicie
zrobić sami taką bezę, bo smakuje obłędnie. A może
już pierwszą bezę macie za sobą? Lubicie
bardzo słodkie desery?
Słodyczy nie jem, więc nie dla mnie. Za to moja rodzinka zjadłaby całość i pewnie poprosiła o dokładkę :)
OdpowiedzUsuńChciałabym tak nie jeść słodyczy ale nie potrafię;(
Usuńojaaaa! jak to mega smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda ale też wyśmienicie smakuje ;)
UsuńMniam uwielbiam bezę <3
OdpowiedzUsuń💟
UsuńOjacię! Zjadłabym wszystko ;)
OdpowiedzUsuńHaha ja prawie zjadłam 🙈
UsuńJejku ale pyszności! ♥️ Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;)
Usuń