czwartek, 27 lutego 2020

Thespecialbeauty w kuchni - Pyszna beza z mascarpone i owocami


Czas na kolejny słodki przepis. Dzisiaj na ekranie tort bezowy z serkiem mascarpone, owocami i karmelem. Połączenie słodkiej i chrupkiej bezy z kwaskowatymi owocami gwarantuje niezapomniany smak. Trudno się oderwać!


Beza nie należy do najtrudniejszych w wykonaniu, cała jednak sztuka polega na jej pieczeniu. To moja pierwsza beza w życiu, ale przyznam nieskromnie, że wyszła przepyszna.

Składniki na bezę:

▪6 większych lub 7 mniejszych jajek
▪1 szklanka cukru
▪1 łyżeczka octu
▪1 łyżeczka  mąki ziemniaczanej
▪szczypta  soli

Nadzienie:
▪2 śmietany 30%
▪serek mascarpone
▪6 bananów średniej wielkości

Dodatkowo do dekoracji:
▪winogrona
▪maliny lub truskawki
▪borówki
▪masa karmelowa

Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, ocet i  szczyptę soli.

Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując 2 blaty, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 200  stopni i piecz przez 15 minut, po tym czasie  zmniejsz na 180 stopni i piecz przez 80 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Krem:

Aby przygotować krem - ubij śmietankę, dodaj mascarpone. Następnie pokrój banany w drobną kostkę i wrzuć do kremu, mieszając wszystko szpatułką.
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami i karmelem.

Uwierzcie mi, że musicie  zrobić sami taką bezę, bo smakuje obłędnie.  A  może już pierwszą bezę  macie za sobą? Lubicie bardzo słodkie desery?

10 komentarzy: