czwartek, 12 marca 2020

Propozycje smacznych śniadań


Od tego roku postanowiłam, że przynajmniej raz w miesiącu wrzucę Wam tu jakiś pomysł na  dobre śniadanie, przepis na ciasto czy też szybki obiad.  Dzisiaj więc przychodzę do Was z szybkim, łatwym,  smacznym, ale również pożywnym śniadaniem. Dzisiaj pokażę Wam dwa pomysły na smaczne śniadanie.



Płatki ryżowe z owocami

Płatki ryżowe są smaczne i zdrowe, a jednocześnie są lekkostrawne oraz bogate w żelazo i wapń. Nie zawierają przy tym glutenu, mogą być więc bezpiecznie spożywane także przez alergików, małe dzieci oraz osoby chorujące na celiakię. Są szczególnie polecanym składnikiem diety odchudzającej, gdyż są lekkie i sycące. Stanowią doskonałą bazę dla zdrowych i pożywnych śniadań oraz mogą być wykorzystywane także do zagęszczania zup i sosów, są bowiem znacznie zdrowsze niż tradycyjna mąka.
Ryżowe płatki są produktem bogatym w żelazo, dzięki czemu ich regularne jedzenie pomaga w stopniowym uzupełnianiu niedoborów tego cennego pierwiastka. Po płatki ryżowe powinny więc sięgać osoby, których codzienna dieta jest uboga w żelazo oraz osoby chorujące na anemię. Jeśli na co dzień pijemy duże ilości kawy, płatki ryżowe także pomogą nam uzupełnić braki żelaza, które kawa wypłukuje z naszego organizmu.
100g płatków gotujecie w 150 ml mleka, cały czas mieszając. Na koniec już w miseczce  dodajecie owoce i śniadanie gotowe.

Szakszuka

Druga propozycja to bardzo popularna w ostatnim czasie szakszuka.  Zawsze preferowałam szakszukę w wersję sothe, ale w ramach urozmaicenia wpadłam na coś równie pysznego.
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 100 g sera feta
  •  oliwki



Na patelni na oliwie podsmażyć starty czosnek. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć przez ok. 5 minut, aż odparują i będą zrumienione. W międzyczasie doprawić je solą, pod koniec dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, wymieszać i gotować ok. 7 minut na dużym ogniu aż pomidory odparują. Wbić jajka i gotować aż białka będą ścięte, ale żółtka będą jeszcze miękkie lub płynne (jak lubimy), przez ok. 3 - 4 minuty. Posypać pokrojoną fetą i oliwkami.



Mam nadzieję że moje propozycje śniadań przypadną Wam do gustu i będę smakowały. Dajcie też znać, czy korzystałyście z któregoś z moich przepisów, który opublikowała na blogu.



INNE POSTY Z TEJ KATEGORII :

14 komentarzy:

  1. U mnie zawsze jakieś płatki jak kasza. Zwłaszcza owsianka jest fajna, bo można tylko zalać wodą na noc i już rano gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsiankę też często zajadam bo to jedno z najszybszych śniadań;)

      Usuń
  2. U mnie sniadanie na wynos i w pracy jem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co najczęściej jesz w takich śniadaniach na wynos? Chętnie się zainspiruje ;)

      Usuń
  3. Płatki ryżowe z owocami zdecydowanie bardziej do mnie przemawiają :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę , że mamy tutaj fankę słodkich śniadań;)

      Usuń
  4. O Szakszuka słyszę pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że możesz poznać tutaj coś nowego ;)

      Usuń
  5. Ostatnio robiłam szakszukę ze szpinakiem i ciecierzycą z curry ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi świetnie 😉 może też wypróbuję taką wersję 😊

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Powiedzmy, że to dla leniwych którzy mają lepszy dzień ;)

      Usuń